2018-12-17

Our student council is often complaining that they don't have any money, so I suggested they should do something...

Our student council is often complaining that they don't have any money, so I suggested they should do something about it. Humanities students do unfortunately usually not have many choices in that regard. None of our students is (to my knowledge) flipping burgers, but the general alternatives are not too exciting either.

But why not apply what you have learned? When students learn a language, they usually also learn something about the country, including the local food. Christmas is approaching and Germany has some goodies to offer for this occasion, so why not...?

Most student activities need to be applied for at the office for student affairs - and they just love extensive applications. After I saw the one for Octoberfest, I could understand our students' hesitation. Luckily, the university supports and encourages start-ups, for which another office is responsible - and those people apparently hate paperwork, which was great for us.

So we set out to spread the joy of Stollen and gingerbread. My weekly baking activity was hijacked by the student council, I became their "consultant". This is the first time they do this and of course a lot of problems need to be solved. But students have become enthusiastic and I'm looking forward to the results after Christmas. So far we must have made more than 60 (small) Stollen and 12 or more kilograms of gingerbread. I hope this week will be a little quieter, but probably not...

#nkust #ifad #高科大 #應德系






14 comments:

Sandy B said...

That’s so cool

Olaf Fichtner said...

Sandy B yeah, but in the beginning also a little tiresome. I spent most of Friday in the department kitchen, before going to the theatre. I hope they will make some money and hopefully arrange things a bit better next time.

Sandy B said...

You’re a good teacher for helping them so much.

Olaf Fichtner said...

Sandy B just trying to give them a better start than I had.

Hilbersdorfer Museumseisenbahner said...

Sieht alles sehr gut aus. Hat es auch gut geschmeck? Richtigen Stollenteig zu machen ist ja nicht ganz einfach.

Olaf Fichtner said...

Hilbersdorfer Museumseisenbahner bisher gab es eigentlich keine Beschwerden. Allerdings sind die hier alle ohne Marzipan, mit gibt's nur bei mir zu Hause.

Stollen kennt hier aber fast niemand, nur Leute, die entweder mal in deutschsprachigen Ländern gelebt haben oder Deutsch studieren. "Lebkuchen" kennt man aber zumindest vom Hörensagen. Lebkuchen macht auf dieser Insel aber scheinbar niemand, während man an zwei, drei Stellen Lebkuchen kaufen kann, wenn auch nicht ganz billig. 220-250g kosten da schon mal 250NT, etwa 7 Euro.

Hilbersdorfer Museumseisenbahner said...

Olaf Fichtner
Viel billiger sind die bei uns auch nicht mehr. Mein japanischer Freund hat dieses Jahr wieder massenhaft Stollen nach Japan schicken lassen. Bestellt bei einem Traditionsbäcker in meiner Gegend. Allerdindgs den klassischen Rosinen - und Mandelstollen. Marzipanstollen ist ihnen zu süß und zu schwer.

Jörg Walossek said...

Your gingerbread looks like "Basler Herzen" - is that the kind you're doing?

Olaf Fichtner said...

Hilbersdorfer Museumseisenbahner unser Studentenrat verkauft hier in der Uni 300g Stollen für etwa 4,20 Euro, außerhalb etwas teurer. Wenn man Marzipan selbst macht, kann man sich aussuchen, wie süß es wird.

Olaf Fichtner said...

Jörg Walossek not sure, I don't know those. My recipe is pretty classic/traditional, with most of it made from low-level ingredients, like making my own spice mix.

They do however behave opposite to gingerbread from German supermarkets in that they are hard after baking and getting softer the longer they are exposed to air.

Jörg Walossek said...

Das klingt total nach den Basler Herzen, die meine Mutter immer macht. Sehen von der Farbe so aus und hart/snappy am Anfang - super auch zum tunken.
Jetzt müsstest du nur mal ein paar vorbei schicken, damit ich probieren kann - for science! =)))

Olaf Fichtner said...

Jörg Walossek noch habe ich diverse, da bräuchte ich Snailmail Koordinaten...

Jörg Walossek said...

Hehe - ich kenn die Lieferzeiten =) - bestell oft genug in Asien - gerade jetzt um Weihnachten. Da ist man entweder bei min 20-30€ Liefergebühren oder 6-8 Wochen Lieferzeit. Da müsste man eher schon an Faschingsküchli denken anstatt an Weihnachtsplätzchen =).
Ich denk ich da ess ich lieber ein paar von meiner Mama und freu mich, das andere auf der anderen Seite der Welt auch in den Genuss kommen...
Was machst denn für Gewürze rein? Dann frag ich mal meine Mama, was die so rein tut.

Olaf Fichtner said...

Jörg Walossek hier sind es meist vier Wochen, von denen drei aber reine Wartezeit sind. Post aus China dauert auch nicht länger als fünf Tage, die Wartezeit ergibt sich, weil der Verkäufer noch nicht das bestellte Produkt hat. Er reserviert dann erstmal eine Trackingnummer und sagt, er hätte das schon abgeschickt, siehe Trackingnummer. Da ändert sich aber für drei Wochen der Status fast nicht, außerdem findet der eigentliche Transporteur (z.B. Singapur Post) noch nichts in ihrem eigenen System. Ich habe jedenfalls noch ein paar Kilo...